Piknik in style

Igazából mióta az eszemet tudom babrálok valamivel, tinédzserként édesanyámnak sokat segítettem a vendégségek előkészületeiben, vagy csak úgy a saját szórakoztatásomra kézműveskedtem. A családi események új fényt kaptak köszhetően az 1996-os évnek, amikor egy teljes tanévet töltöttem az Egyesült Államokban, ahol három család életét, szokásait és ünnepeit ismerhettem meg. Közelről tapasztaltam milyen a részletekig kidolgozott vendégvárás, a gazdag, de ízléses díszítés és a mindennapi DIY; egyszerűen „I lived in the land of Martha Stuart”. Szóval, ha most itt nem is lesz arról szó, hogy hazaérve a mamámmal, hogyan alkalmaztuk azokat a mintákat, amiket Caroline Woodburn és Alicia Woodburn háziasszonyoktól kaptam a klasszikus amerikai vendégvárás terén valamint, hogy a Forrester családnál a varázslatos karácsonyi dekoráció felépítésében szerzett rutinom, hogyan vált az ünnepi készülődéseink részévé, később biztos lesz alkalmam kitérni rájuk és ha a képek előkerülnek egyszer azok egy részét is megmutatom. Na de térjünk vissza hogy mivel is kezdjem, hisz az év vége felé már elég hosszú a lista amikből szemezgethetünk.

diner en blanc hivatalos kép

A fenti gondolatok és az eseménynek komplexsége egy pár héttel ezelőtti rendezvényt juttat az eszembe. Az első budapesti Diner en Blanc-t.

Szeptember első hétvégéjén hivatalosak voltunk egy titkos vacsorára. Vannak izgalmas események, de azt hiszem a  DEB minden eddigit felülmúlt, már ami a koncepciót illeti. Piknikezzünk együtt flashmob style, kicsit elegánsabban: pokróc helyett inkább széket hozz magaddal, meg hozzá egy asztalt az abroszt és az ezüst eszcajgot se hagyd otthon. A névhez hűen mindezt fehérben, na persze te is fehérbe öltözz, kötelezően elegánsan, tegyél ki magadért az ízek és a terítékek terén is. Mi ez, ha nem a legjobb és legizgalmasabb kihívás. Kihívás abban, hogy beszerezd a cuccokat, hogy ne szakadj meg és mindeközben maradj lezser és stílusos. Mondanom sem kell, hogy a titok része még dobott is hangulaton, hisz senki sem tudta hogy mégis hol fogunk vacsorázni és kik a meghívottak. Én már hetekkel előtte azon gondolkoztam, hogy milyen stílusban teríthetnénk, mit tudnék kézzel készíteni az öltözékemhez és mégis mi legyen a menü ami könnyen szállíthatüó szépen tálalható és még finom is. Szerencse, hogy több barátnak is szóltunk, így az eszközök és harapnivalók biztosítását megosztottuk.

fotók a vonuló tömegről bakonyi.. we love budapest

A találkozó az Erzsébet téren volt, mindenki elegánsan fehérben. Volt aki fehér cilinderben volt aki teniszezőnek öltözve várta, hogy kiderüljön hova lesz a séta a rengeteg fehér holmival, és az elemózsiával. A rendezvény szervezői maximálisan kitettek magukért, az Akadémia előtti parkolót díszbe öltöztették, mindenhol fehér drapériák lógtak mint egy színpad felöltöztetve a z Akadémia előtt elénk táruló buda vári panorámát. Az érkezés után a kipakolás következett,mindenki szépen megterített, majd a szalvéta lengetéssel kezdetét vette az elegáns de mégis lezser vacsora, amit több mint 400 „baráttal” fogyaszthattunk el. Nekem az est legnagyobb meglepetése Linni kislányom érkezése volt, akire a nagyszülők vigyáztak, de a kedvemért eljött meglátogatni minket. Közben persze a nagy „wow, ne már te is itt vagy”, és a „de jó újra látni” momentek sem maradtak el.

A menüt megosztottuk a barátok közt, voltak antipastik, tengeri halak spenótos rizzsel valamint francia citromos meringue torta frissen szedett málnával. A desszertet már egy sokkal szélesebb társasággal fogyaszthattuk el, rég nem látott ismerősökkel beszélgethettünk.

kaja képek saját és bakonyi

Az este második felében a táncra közös csillagszóró gyújtás invitált bennünket. A rendezvény befejeztével pedig mindenki fogta a magával hozott szemeteszsákot és makulátlan rendet hagyott maga után, mintha ott sem lettünk volna. Nem véletlen, hogy a Diner en Blanc a könnyedség, az elengancia, a barátság és a fenntarthatóság estéje.

esti képek bakonyi

Persze a rendezvény kapcsán millió ötlet merült fel bennem, asztal terítéssel és tálalással, a kiegészítőkkel és kellékekkel kapcsolatosan. Ezekről majd legközelebb …

 

xox

Zsófi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s